cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Preparaty z węglem aktywnym nie wybielają zębów - węgiel aktywny nie przenika przez szkliwo, więc nie ma możliwości zmiany jego koloru.
logo-head
czytaj dalej
Większość informacji na temat węgla aktywnego oraz preparatów do wybielania zębów mających go w składzie pochodzi z forów internetowych i portali społecznościowych. W literaturze naukowej brak jest prac potwierdzających zmianę koloru szkliwa na skutek stosowania węgla aktywnego. Substancja ta może natomiast pochłaniać osady pozostawione przez kawę, herbatę czy papierosy - trzeba jednak pamiętać, że są to osady, a więc czasowe zabrudzenia zębów. Węgiel aktywny nie jest w stanie poradzić sobie z kamieniem nazębnym, ani nie zmienia koloru szkliwa.

Jednocześnie czyszczenie zębów preparatami z węglem aktywnym może doprowadzić do mechanicznego uszkodzenia szkliwa. Szkliwo nie ma zdolności regeneracji, więc takie uszkodzenia będą trwałe.
Źródło:  www.medonet.pl
Dodano: 15.04.2021
autor: MarcinZbezu

Zobacz również

To było NIE-SA-MO-WI-TE! Inter wygrał 4:3 z Barceloną, w dwumeczu 7:6 i awansował do finału Ligi Mistrzów!
logo-head
Dodano: 06.05.2025
Fundacja Rak’n’Roll apeluje do kandydatów na prezydenta o wprowadzenie „Dnia na U” – pełnopłatnego dnia wolnego na badania profilaktyczne. To odpowiedź na fakt, że tylko 1/3 Polaków bada się regularnie, a główną przeszkodą jest brak czasu.
logo-head
Dodano: 06.05.2025
Tak wygląda wnętrze Boeinga 787 bez siedzeń.
logo-head
Dodano: 06.05.2025
W latach 70. młody inżynier Eric Favre zastanawiał się dlaczego ludzie ustawiają się w ogromnej kolejce do kawiarni Sant’Eustachio Il Caffè w Rzymie, a inne kawiarnie są znacznie mniej popularne.
logo-head
Dodano: 06.05.2025
Favre zauważył, że barista w Sant’Eustachio Il Caffè w przeciwieństwie do innych, wielokrotnie pompował dźwignię ekspresu. Ten sposób napowietrzania wody zwiększał utlenianie kawy, wydobywając z niej więcej aromatu i tworząc bogatszą cremę.
logo-head
Dodano: 06.05.2025