cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Syntetyczny alkohol, który nie powoduje kaca może trafić do sklepów już za 2 lata.
logo-head
czytaj dalej
Naukowiec David Nutt powiedział, że alkohol jest bardziej niebezpieczny niż twarde narkotyki. Teraz próbuje wynaleźć zdrową syntetyczną alternatywę i w najbliższym możliwym terminie chce wprowadzić napój na rynek. Profesor David Nutt opatentował ponad 90 składników potrzebnych do produkcji Alcosynthu, czyli syntetycznego alkoholu. Od tradycyjnych procentów różni się tym, że nie powoduje kaca i nie można go przedawkować.

Alcosynth, który opracował, pozwala imitować wszystkie pozytywne efekty alkoholu, a jednocześnie eliminować ryzyko uszkodzenia wątroby i uzależnienia. Alkohol syntetyczny to pochodna 
benzodiazepiny, czyli leku powszechnie stosowanego w leczeniu zaburzeń stanów lękowych.

Według ekspertów napój ten można rozcieńczyć tak, aby osoby pijące czuły się lekko pijane. Jednocześnie na drugi dzień nie odczuwałyby typowych dla zatrucia alkoholowego skutków, czyli bólu głowy, suchości w ustach, nudności i wymiotów.

Pomysł Nutta ma swoje korzenie w 1983 i jego pierwszych badaniach na ten temat: 

Badałem efekty alkoholu na receptory GABA – tłumaczył w rozmowie z The Guardian. Celem badań miało być stworzenie antidotum na działanie alkoholu. Naukowiec twierdzi, że takie znalazł, jednak było ono zbyt niebezpieczne. Postanowił kontynuować badania nad receptorami GABA i ich reakcjami z napojami wyskokowymi. Receptory te wiążą y-aminokwasy i tym samym pełnią bardzo istotną rolę w układzie nerwowym człowieka.

Wynalazek profesora rozróżnia te receptory, które powodują stan upojenia, a omija odpowiedzialne za późniejszy ból głowy i inne negatywne skutki. 

Póki co nie wiadomo kiedy Alcosynth pojawi się na rynku. Nutt ze swoim wspólnikiem pozyskali 20 milionów funtów w celu przeporwadzenia kolejnych badań, ich życzeniem jest to, aby bezkacowy alkohol pojawił się na sklepowych półkach w 2024 roku. Jednak wpływ na to mają regulacje prawne w różnych krajach na świecie, ponieważ na tem moment Alcosynth może być traktowany jako zwykły narkotyk. 

Dodano: 22.01.2022

Zobacz również

Firma Moschino stworzyła torebkę w kształcie butelki z detergentem. Każdy z nas może ją mieć za jedyne 8.000 zł.
logo-head
Dodano: 29.04.2025
"Pandy Morskie" są na skraju wyginięcia. Na świecie zostało mniej niż 10 tych maleńkich waleni.
logo-head
czytaj dalej
Morświn kalifornijski jest najmniejszym delfinem osiąga 140–150 cm długości i masę około 50 kg. Morświny żyją jedynie w Zatoce Kalifornijskiej i według szacunków i obserwacji obecnie zostało przy życiu mniej niż 10 – w 1997 tę liczbę szacowano na ok.600, a w 2016 już tylko na 30. To gatunek którego nie udało się rozmnożyć w niewoli. 
Dodano: 29.04.2025
W Szpitalu Uniwersyteckim przy ul. Jakubowskiego w Krakowie doszło do ataku nożownika na lekarza. Niestety mimo wysiłków jego kolegów - życia mężczyzny nie udało się uratować…
logo-head
czytaj dalej
35-letni napastnik, mieszkaniec powiatu jędrzejowskiego, został zatrzymany. 
Dodano: 29.04.2025
86-letni Józef Peruga ponownie podejdzie do matury. Po ubiegłorocznej, nieudanej próbie, ma nadzieję na lepszy wynik i upragniony sukces.
logo-head
czytaj dalej

W ubiegłym roku, mając 85 lat, Józef Peruga pomyślnie zdał egzaminy ustne, jednak pisemne testy z języka polskiego i matematyki okazały się zbyt wymagające. Mimo niepowodzenia zapowiedział, że się nie podda i spróbuje ponownie w kolejnym roku. Tak jak poprzednio, maturę będzie zdawał w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Kaliszu – informuje Radio Poznań.

Dodano: 27.04.2025
Jedzenie czekolady zwiększa nasze umiejętności matematyczne!
logo-head
czytaj dalej
Jedzenie czekolady podczas nauki może wspomagać zapamiętywanie nowych informacji i wiąże się z lepszymi wynikami w testach. Udowodniono, że zawarte w czekoladzie flawonoidy – naturalne związki chemiczne – poprawiają przepływ krwi do mózgu, co z kolei wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację oraz skraca czas reakcji.
Dodano: 27.04.2025