Do roku 1956 francuskie dzieci otrzymywały wino podczas przerw w szkole. Każdy uczeń miał prawo do czterech małych kubków dziennie.
czytaj dalej
Wino dzieciom we francuskich stołówkach przestało się serwować dopiero w połowie XX wieku. Wszystko dlatego, że we Francji wina czy cydru jako napojów powstających w naturalnej fermentacji nie wiązano z alkoholizmem. Jako groźne uważano tylko te wytwarzane w procesie destylacji, jak wódka czy brandy - mówi w Radiu Naukowym dr Dorota Dias-Lewandowska z Instytut Archeologii i Etnologii PAN. Problemem była również woda dostępna do użytku domowego, która nie grzeszyła czystością i była często źródłem chorób i epidemii.

Dodano: 07.12.2023
Zobacz również
Dodano: 07.11.2025
Dodano: 07.11.2025
W 1998 roku siostry Williams oświadczyły, że mogą pokonać każdego mężczyznę z spoza czołowej 200 rankingu ATP. Wyzwanie przyjął Karsten Braasch, znany z zamiłowania do piwa i papierosów.
czytaj dalej
Tenisista często palił nawet na korcie, w czasie przerw. Nie przeszkodziło mu to jednak, aby wygrać z Venus Williams 6:2, a z Sereną 6:1.
Źródło: www.tennisnow.com

Dodano: 07.11.2025
Dodano: 07.11.2025