cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Jeden z dzisiejszych tematów maturalnych brzmiał: "Czy ambicja ułatwia osiągnięcie człowiekowi zamierzonego celu? (Lalka B. Prusa). W woj. podlaskim zaczęto ten temat wyszukiwać 2 godziny przed rozpoczęciem egzaminu.
logo-head
czytaj dalej
Jak pokazuje narzędzie Google Trends, w województwie podlaskim tuż po godzinie 7 rano można zauważyć gwałtowny wzrost wyszukiwania frazy "Lalka ambicja", co można łatwo powiązać z jednym z tematów maturalnych, który pojawił się na maturze z języka polskiego dziś o godzinie 9.

Około 7:17 internauci z województwa podlaskiego zaczęli wpisywać frazy "lalka ambicja", "motyw ambicji", "ambicja w lekturach". Poszukiwano równiez streszczenia "Lalki" Prusa.

Podobna sytuacja miała miejsce w ubiegłym roku, również w województwie podlaskim, gdzie wyszukiwano frazę "wesele elementy fantastyczne". Jednym z tematów ubiegłorocznej matury z języka polskiego brzmiał: "Jak wprowadzenie elementów fantastycznych do utworu wpływa na przesłanie tego utworu? Rozważ problem i uzasadnij swoje zdanie, odwołując się do podanych fragmentów "Wesela".
Źródło:  www.onet.pl
Dodano: 04.05.2021
autor: MarcinZbezu

Zobacz również

To było NIE-SA-MO-WI-TE! Inter wygrał 4:3 z Barceloną, w dwumeczu 7:6 i awansował do finału Ligi Mistrzów!
logo-head
Dodano: 06.05.2025
Fundacja Rak’n’Roll apeluje do kandydatów na prezydenta o wprowadzenie „Dnia na U” – pełnopłatnego dnia wolnego na badania profilaktyczne. To odpowiedź na fakt, że tylko 1/3 Polaków bada się regularnie, a główną przeszkodą jest brak czasu.
logo-head
Dodano: 06.05.2025
Tak wygląda wnętrze Boeinga 787 bez siedzeń.
logo-head
Dodano: 06.05.2025
W latach 70. młody inżynier Eric Favre zastanawiał się dlaczego ludzie ustawiają się w ogromnej kolejce do kawiarni Sant’Eustachio Il Caffè w Rzymie, a inne kawiarnie są znacznie mniej popularne.
logo-head
Dodano: 06.05.2025
Favre zauważył, że barista w Sant’Eustachio Il Caffè w przeciwieństwie do innych, wielokrotnie pompował dźwignię ekspresu. Ten sposób napowietrzania wody zwiększał utlenianie kawy, wydobywając z niej więcej aromatu i tworząc bogatszą cremę.
logo-head
Dodano: 06.05.2025