Naukowcy potwierdzają: kanapki smakują nam bardziej, gdy ktoś je dla nas przygotuje.
czytaj dalej
Badacze z Carnegie University w Pensylwani uważają, że odpowiedź leży w tym, że przedłużona ekspozycja na bodziec (kanapkę) zmniejsza reakcje fizjologiczne i behawioralne (chęć jej spożycia). Mówiąc prościej: obserwowanie, jak kanapka powstaje sprawia, że wydaje się ona mniej nowatorska, a tym samym mniej pożądana. Podobne zjawisko działa przy wielokrotnym wystawianiu na ten sam pokarm: piąty kęs czekolady jest mniej pożądany niż pierwszy.
Dodano: 14.10.2022
Zobacz również
Maturzysta z Łodzi podczas pisania matury opublikował w internecie arkusz egzaminacyjny ze swoim numerem PESEL.
czytaj dalej
Maturzysta, który naruszył regulamin egzaminu, publikując zdjęcia arkuszy maturalnych z języka polskiego, został zdyskwalifikowany" - poinformował Interię dr. Marcin Smolik, dyrektor (CKE).
Dodano: 07.05.2024
Istnieje stół piknikowy, na którym ludzie z Austrii, Węgier i Słowacji mogą wspólnie spożywać jedzenie bez przekraczania swoich granic.
czytaj dalej
Miejsca, gdzie graniczą ze sobą trzy państwa, to tzw. trójstyki. Najbardziej pomysłowo pod tym względem wypada granica Austrii, Słowacji i Węgier, gdzie ustawiono trójkątny stolik, idealny na piknik. Jeden obiad można tu więc zjeść w aż trzech krajach.
Dodano: 05.05.2024
W Radomiu stoi pomnik serka homogenizowanego.
czytaj dalej
Serek produkowany jest od 51 lat przez Zakład Produkcji Mleczarskiej Rolmlecz
Dodano: 05.05.2024
Dodano: 04.05.2024
Internet obiegło dzisiaj wideo, na którym widzimy jak góral uderza w pysk konia ciągnącego wóz na Morskie Oko, który z powodu wycieczenia, bądź urazu leżał na ziemi.
czytaj dalej
Właściciel konia przekazał leśnikom, że weterynarz nie stwierdził obrażeń u zwierzęcia i w sobotę koń wrócił już do pracy.
Dodano: 04.05.2024