cookies

Serwis korzysta z plików cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę, że będą one umieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Mogą Państwo zmienić ustawienia dotyczące plików cookies w swojej przeglądarce.

Niesamowita historia kobiety, której ciało było zamrożone przez 6 godzin w -30 stopniach.
logo-head
czytaj dalej

To był bardzo mroźny dzień, na zewnątrz mróz sięgał - 30 stopni Celsjuasza. 20 grudnia 1980 roku mieszkającą w Minnesocie młoda kobieta została odnaleziona w śnieżnej zaspie przez swojego sąsiada. Była nieprzytomna i kompletnie zmarznięta. Jadąc wcześniej samochodem, prawdopodobnie straciła kontrolę nad pojazdem i wypadła z drogi. Karkołomna próba znalezienia przez nią pomocy skończyła się dramatycznie. W trakcie trzaskającego mrozu, Jean Hilliard straciła świadomość i całą noc przeleżała w śniegu.

Kobieta została odwieziona do szpitala, gdzie po wstępnej diagnozie lekarze nie dawali jej większych szans na przeżycie. Zdaniem świadków wyglądała tak, jakby przed chwilą ktoś wyciągnął ją z zamrażarki. Kończyny były tak zmarznięte, że nie można było ich zgiąć ani nimi poruszać, a na jej twarzy można było spostrzec lodową skorupę. Specjaliści uznali, że nawet jeśli kobiecie uda się przeżyć, będzie musiała przejść amputację wszystkich kończyn. Skóra nastolatki była tak zamarznięta, że lekarze nie byli w stanie wbić igły. Temperatura ciała spadła tak bardzo, że termometr nie był w stanie jej zarejestrować. 
Lekarze zastrzegli też, że długotrwały pobyt w tak ekstremalnych warunkach z pewnością wyrządził nieodwracalne szkody w jej mózgu. 

Potem stało się jednak coś niewytłumaczalnego. Po dwóch godzinach, ku wielkiemu zdziwieniu lekarzy, Jean doznała poważnych konwulsji i odzyskała przytomność. Okazało się, że 19-latka znajduje się w doskonałej kondycji - zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Była jedynie zaskoczona całą sytuacją. Ślady odmrożeń w tempie błyskawicznym zniknęły z jej kończyn, a po kilkudziesięciu dniach Jean w pełni sił opuściła szpital.

Medycyna ustaliła, że kiedy ciało człowieka ochładza się, zwalnia przepływ krwi, zupełnie jak u niedźwiedzia w stanie hibernacji. Organizm wymaga wtedy mniej tlenu, a kiedy podczas ogrzewania wzrasta przepływ krwi, ciało danej osoby powoli powraca do normy.

Dodano: 22.01.2022

Zobacz również

Firma Moschino stworzyła torebkę w kształcie butelki z detergentem. Każdy z nas może ją mieć za jedyne 8.000 zł.
logo-head
Dodano: 29.04.2025
"Pandy Morskie" są na skraju wyginięcia. Na świecie zostało mniej niż 10 tych maleńkich waleni.
logo-head
czytaj dalej
Morświn kalifornijski jest najmniejszym delfinem osiąga 140–150 cm długości i masę około 50 kg. Morświny żyją jedynie w Zatoce Kalifornijskiej i według szacunków i obserwacji obecnie zostało przy życiu mniej niż 10 – w 1997 tę liczbę szacowano na ok.600, a w 2016 już tylko na 30. To gatunek którego nie udało się rozmnożyć w niewoli. 
Dodano: 29.04.2025
W Szpitalu Uniwersyteckim przy ul. Jakubowskiego w Krakowie doszło do ataku nożownika na lekarza. Niestety mimo wysiłków jego kolegów - życia mężczyzny nie udało się uratować…
logo-head
czytaj dalej
35-letni napastnik, mieszkaniec powiatu jędrzejowskiego, został zatrzymany. 
Dodano: 29.04.2025
86-letni Józef Peruga ponownie podejdzie do matury. Po ubiegłorocznej, nieudanej próbie, ma nadzieję na lepszy wynik i upragniony sukces.
logo-head
czytaj dalej

W ubiegłym roku, mając 85 lat, Józef Peruga pomyślnie zdał egzaminy ustne, jednak pisemne testy z języka polskiego i matematyki okazały się zbyt wymagające. Mimo niepowodzenia zapowiedział, że się nie podda i spróbuje ponownie w kolejnym roku. Tak jak poprzednio, maturę będzie zdawał w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Kaliszu – informuje Radio Poznań.

Dodano: 27.04.2025
Jedzenie czekolady zwiększa nasze umiejętności matematyczne!
logo-head
czytaj dalej
Jedzenie czekolady podczas nauki może wspomagać zapamiętywanie nowych informacji i wiąże się z lepszymi wynikami w testach. Udowodniono, że zawarte w czekoladzie flawonoidy – naturalne związki chemiczne – poprawiają przepływ krwi do mózgu, co z kolei wpływa korzystnie na pamięć, koncentrację oraz skraca czas reakcji.
Dodano: 27.04.2025